הגב התחתון מורכב מרקמות קשות (חוליות) ורקמות רכות כדיסקים, רצועות המחברות בין החוליות לבין עצמן וביניהן לעצמות האגן, שרירים המחברים בין החוליות לבין עצמן ושרירים המייצבים את הגב, גידים המחברים בין השרירים לעצמות, מפרקים בין החוליות עצמן ובינן לבין האגן, רקמת חיבור העוטפת ומחברת הרקמות השונות שהוזכרו וכמובן עצבים בודדים ורשתות עצביות. מן האמור לעיל ניתן להבין שלכאב בגב התחתון עשויים להיות גורמים רבים ושהכאב יכול להופיע בכל אחת מהרקמות שהוזכרו בנפרד או בשילוב של מספר רקמות. לא תמיד ניתן להצביע במדויק על המקור האנטומי לכאב בגב התחתון ולא פעם הקשר בין הממצאים בהדמיה כגון ב CT או MRI אינם עולים בקנה אחת עם הממצאים בבדיקה הקלינית ועם תלונות החולה. יתרה מזאת ידוע ממספר מחקרים כי גם בקרב אנשים בריאים קיימים ממצאים של בלטי דיסק ושינויים ניווניים בעמוד השדרה, כולל שינויים במפרקים הבין חולייתיים (מפרק הפאצט), בלטי עצם (אוסטאופיט), תזוזת חוליה על גבי חוליה (ספונדילוליסטזיס) וגם היצרות תעלה השדרה (סטנוזיס) שאינם גורמים כלל לתלונות כאב. לפיכך, גם אצל מטופלים שאובחנו אצלם ממצאים בהדמיה, יש לנסות ולחפש האם הכאב אכן נגרם מממצאים אלו או שמקורו שונה.
נקודה נוספת מתייחסת לשאלת הכאב המוקרן. המחקר בתחום זה מעלה את האפשרות ששריר או רקמה רכה אחרת יכולים לגרום לכאב המוקרן לאזור אחר, ולעיתים אף לשקף גירוי שמקורו באיברים פנימיים. המשמעות הפרקטית היא שקיים צורך לטפל בכאב מוקרן הן על ידי טיפול בשרירים וברקמות הרכות האחרות המעורבות והן בקרבת עמוד השדרה באזור ממנו יוצא העצבוב הרלוונטי לאזור הכאוב.
כאשר התלונות על כאב ומגבלה תפקודית הופכות כרוניות יש לכך השלכות משמעותיות על המטופל, משפחתו, מקום התעסוקה והחברה בכללותה. לגורמים פסיכולוגיים וסוציאליים יש תפקיד חשוב בהחמרת היסוד הביולוגי של הכאב בשל השפעתם על תפיסת הכאב, רמת הסבל והמגבלה התפקודית.

צור קשר
close slider
צור קשר
close slider